čtvrtek 14. května 2009

Shrnutí německy psaných odborných článků


Německé odborné články, které se šikanou zabývají, jsou v mnohých věcech shodné jako ty české. Najdeme zde vysvětlení, co šikana je, její druhy, rady obětem, pedagogům a rodičům. Dále jsou zde uvedeny kontakty na různé poradny a odborníky.
Nejvíce mě však zaujal článek ,, Schikane: Lehrer brauchen Schutz vor Schülern“ (,,Šikana: Učitelé potřebují ochranu před žáky“). Zde jsem se dočetla, jak dnešní mládež využívá pokroku vědy a prostřednictvím mobilních telefonů a internetu šikanuje své pedagogy. Jedná se o tzv. kyberšikanu (,,Cyberbullying“).
Projevuje se různými způsoby:
- žáci vytvářejí různé fotomontáže učitelů a vystavují je v porno-snímcích nebo v komických videích, které pak zveřejňují na internetových stránkách.
- žáci bombardují učitele anonymními SMS zprávami, telefonáty nebo emaily, ve kterých jim vyhrožují
- zakládají fiktivní profily učitelů v single-seznamkách, atd.
,,Cyberbullying“ se však nemusí týkat jenom učitelů-oběťmi se stávají často i děti. Uvádí se tady případ z USA, kdy se dokonce jedna dívka zavraždila poté, co se dozvěděla pravou identitu jejího ,,internetového-partnera“ s nímž si dopisovala. Tímto způsobem se jí mstila její dřívější kamarádka. Podle údajů komise EU má už 9 z 10 žáků ve věku 12-14 let mobilní telefon, dvě třetiny žáků jsou napojeny na internet, 74 % učitelů používá internet ve vyučování. Mediální komisařka Viviane Reding varuje, že šikana s novými technologiemi může být daleko více efektivní a poukazuje na stinné stránky technického vývoje.

Michaela Karešová

Žádné komentáře:

Okomentovat