čtvrtek 7. května 2009

Shrnutí česky psaných odborných článků

V odborných článcích zabývajících se šikanou nalezneme spoustu užitečných rad a informací. Pomáhají nám lépe nahlédnout na tento závažný problém. Vysvětlují, co to šikana je a jaké jsou její formy. Radí nám např. jak ji máme rozpoznat, jak jí předcházet, jak potrestat agresory, chránit oběti apod. Většinou se zde také uvádí, kolik jedinců je v různých zemích každoročně šikanováno. V neposlední řadě jsou zde kontakty na různé poradny, kam se lidé v případě nouze mohou obracet.

Na ukázku jsem vybrala ukázku odborného článku ze sbírky Svět poznání.
Zde je šikana definována jako forma násilí opakovaně zaměřená na osobu, která se zdá být slabší a/nebo neschopná se násilí bránit. Šikana se často objevuje v dětství zejména mezi školními dětmi a zpravidla se považuje skutečně za problém vyskytující se mezi mladými lidmi. Obětí šikany mohou být ale i dospělí lidé na pracovišti či ve vojenském prostředí.

Šikana ve škole se zpravidla projevuje fyzickým ubližováním, vyhrožováním, ničením věcí, vydíráním a psychickým mučením. Děti většinou šikanu neoznámí. Bojí se, že je nikdo nebude brát vážně, nebo že jim dospělí stejně nejsou schopni pomoct. Děti jsou si spíš schopny sáhnout na život, než by někomu řekly, že jsou šikanovány. Statistika z Velké Británie potvrzuje, že 10-12 dětí ročně spáchá sebevraždu kvůli tomu, že jsou šikanovány. Standardní výroky rodičů jsou např. ,,Nesmíš se dát“, ,,Když tě praští, vrať mu to“, ,,Nevšímej si jich“… Rodiče by takto jednat neměli, měli by si na své dítě udělat čas, vyslechnout ho a pomoci mu.

Šikana na pracovišti se zpravidla nebere tolik vážně. Většinou se projevuje jako zastrašování nebo ponižování. Ti, kteří jsou šikanováni, jsou zpravidla oblíbení a úspěšní ve své práci, ale bojí se, že ztratí svoje postavení nebo že budou propuštěni. Proto se nedokážou se šikanou vypořádat, což vede ke stresovým situacím, depresím, sebevraždám.
Lidé, kteří šikanují druhé, jsou uvnitř slaboši nebo si nejsou jistí sami sebou a schovávají se za agresivní exteriér. Uspokojuje je to, že jednají z pozice síly a moci, a tak získávají vysoké sebevědomí ve své vlastní schopnosti.

Jedinec, který je šikanován by měl vyhledat pomoc školy, rodičů nebo v případě dospělých ze strany kolegů. Jestliže u nich pomoc z nejrůznějších důvodů nemůže nalézt, měl by požádat o radu odborníky, případně nezávislé skupiny či agentury, které se podobnými problémy zabývají. Kontakt na ně lze získat v telefonním seznamu nebo přes internet.

Svět poznání. Lidské tělo – Šikana

Michaela Karešová

Žádné komentáře:

Okomentovat